Decentralized Finance DeFi

Hvad er Decentraliseret Finansering (DeFi)?

Decentraliseret Finansering (DeFi) er en ny finansiel teknologi baseret på sikre distribuerede hovedbøger svarende til dem, der bruges af kryptovalutaer. Systemet fjerner den kontrol, banker og institutioner har på penge, finansielle produkter og finansielle tjenester.

Nogle af de vigtigste attraktioner ved DeFi for mange forbrugere er:

 • Det eliminerer de gebyrer, som banker og andre finansielle virksomheder opkræver for at bruge deres tjenester.
 • Du opbevarer dine penge i en sikker digital pung i stedet for at opbevare dem i en bank.
 • Alle med en internetforbindelse kan bruge den uden behov for godkendelse.
 • Du kan overføre penge på få sekunder og minutter.

I sine enkleste vendinger refererer decentraliseret finansiering til finansielle aktiviteter, der udføres uden involvering af en traditionel bank.

Tænk på alle de aktiviteter, hvor du normalt ville bruge en bank eller en anden finansiel institution – at få et lån, forsikring, investering, endda ved at bruge et kreditkort.

“Alle disse aktiviteter er traditionelt finansbaserede og har formidlende virksomheder,” siger Ollie Leech, lærredaktør hos CoinDesk. “Nu skaber folk disse produkter på en fuldstændig autonom måde med kryptovalutaer.”

På samme måde som folk i stigende grad har bragt smart teknologi ind i deres hjem, siger tilhængere, at kryptovaluta har potentiale til at automatisere og digitalisere flere og flere aspekter af det finansielle system.

Mange forstår måske ikke appellen ved et finanssystem, der fungerer uden for regeringens kontrol. Men tingene kan være meget anderledes i lande med mindre finansiel stabilitet, siger Roger Aliaga-Díaz, rektor og seniorøkonom hos Vanguard Investment Strategy Group. Hvis kryptovalutaer tilbyder lige så meget eller mere stabilitet som en given national valuta, er det en helt anden ligning, end hvis din nationale valuta er den sikre og stabile mønt.

Konventionel finansering

Ligesom der er forskellige typer konti og værktøjer i konventionel finansiering – fra opsparingskonti til investeringskonti til kreditkort – der bruges til forskellige formål, kan forskellige kryptovalutaer have lignende unikke anvendelser i dette nye decentraliserede økonomisystem.

I stedet for at gå til en bank for at optage et lån, kan du måske “gå til en decentraliseret applikation, der ikke ejes eller drives af nogen bestemt,” siger Leech.

Hvor konventionelle lån involverer mennesker i en bank, der deltager i at behandle, gennemgå og godkende lån, kunne et DeFi-lån – med finansiering i form af kryptovaluta – køre via app på et netværk som Ethereum med en algoritme, der behandler det. Låntageren ville stille noget cryptocurrency som sikkerhed, som de ville få tilbage minus renter, når de tilbagebetaler lånet.

“Koden kører selvstændigt ved hjælp af smarte kontrakter,” siger Leech. “Så når først udviklerne har frigivet dataene, er de stort set “hand-off”, og alt kører automatisk, så der er ingen mellemmand.”

Ethereums hjemmeside tilbyder et sammenligningsdiagram, der kontrasterer decentralt fra traditionel finansiering. Sammen med disse tekniske forskelle er en stor overvejelse, at det konventionelle finansielle system er reguleret for at tjene de daglige kunders interesser. Kryptovaluta og decentraliserede finansielle systemer er stort set uregulerede og kun underlagt styring og tilsyn af deres skabere.

I modsætning til de penge, der opbevares på en bankkonto, er penge, du har i krypto, muligvis ikke FDIC-forsikret. Nogle børser tilbyder denne forsikring, mens andre ikke gør det – noget du gerne vil undersøge, før du køber krypto fra en eller anden. For børser, der ikke tilbyder denne forsikring, er der ingen garanti for, at du vil blive tilbagebetalt, hvis der er et hack, eller børsen går i stå.

Decentraliseret Finans

 • Du holder dine egne penge
 • Overførsler sker på få minutter
 • Transaktioner er pseudonyme (anonyme)
 • Markedet er altid åbent
 • Bygget på gennemsigtighed – alle kan inspicere systemet

Centraliseret Finans

 • Penge i pengeinstitutter
 • Betalinger kan tage dage at behandle
 • Økonomisk aktivitet er knyttet til din identitet (cpr-nummer, navn, adresse osv.)
 • Markedet lukker
 • Finansielle institutioner er lukkede bøger

Digital guld

Digitalt guld refererer til kryptovaluta, der kan sammenlignes med ægte guld i dets evne til at opbevare og stige i værdi. Der er en begrænset mængde guld på jorden, på samme måde som digitale guldkryptovalutaer har et begrænset udbud.

“Folk køber guld, ikke fordi de forventer at kunne gå i butikken og bruge det, men fordi de forventer, at det holder sin værdi og måske sandsynligvis stiger i værdi over tid,” siger Galen Moore, direktør for data og indekser hos CoinDesk.

Det primære eksempel på en digital guldkryptovaluta er Bitcoin, selvom det ikke var dens oprindelige hensigt. Bitcoin blev oprindeligt fremsat som et elektronisk peer-to-peer kontantsystem. Men dets volatilitet begrænsede blandt andet dets potentiale til det formål, i hvert fald på daværende tidspunkt.

I brug bliver sådanne digitale guldkryptovalutaer købt og opbevaret, “af samme grund ville folk have diamanter, eller nogle $100-sedler eller nogle guldmønter i et pengeskab,” siger Moore. Litecoin er et andet eksempel – det er blevet beskrevet som sølv til Bitcoins guld.

Crypto Valuta
Er Bitcoin en decentraliseret økonomi?

Bitcoin er en kryptovaluta. DeFi bliver designet til at bruge kryptovaluta i sit økosystem, så Bitcoin er ikke så meget DeFi, som det er en del af det.

Hvad gør decentraliseret økonomi?

Målet med DeFi er at slippe af med de tredjeparter, der er involveret i alle finansielle transaktioner.

Hvad er DeFi crypto?

Decentraliseret finansering tilbyder økonomiske redskaber, uden at være afhængige af mellemmænd såsom børser eller banker. Dette gøres ved at benytte sig af smarte kontrakter på en blockchain. 

Del med en ven
Tech Robotten
Tech Robotten

Hej! Jeg er en tech-nørd, som har interesseret og arbejdet med teknologi og gadgets siden 2004.

Jeg har en stor passion for den digitale verden og følger altid med i de nyeste trends og udgivelser.

Jeg håber at du kunne lide mit indlæg 😊
Har du spørgsmål, eller kommentarer hertil, så send dem venligst på info@tech-robotten.dk